tiistai 3. tammikuuta 2023

Itse valtiaat (2001-2008)


Maamme harvoista animaatiosarjatuotannoista tunnetuimmat lienevät varttuneemmalle väestölle suunnatut Pasila ja nyt aiheena oleva Itse valtiaat. Tämän vuosien 2001-2008 aikana esitetyn poliittisen satiirisarjan keskiössä nähdään aikansa merkittäviä suomalaispoliitikoita mitä erilaisimpien päivän polttavien aiheiden kimpussa. Juonesta kerrottakoon vain sen verran, että sarjan lähtötilanteessa ollaan SDP:n puheenjohtajan Paavo Lipposen II hallituksessa, jota kiero oppositiopuolue keskusta yrittää turhaan kaataa. Nyt paraikaa katsomallani seitsemännellä kaudella on alkunsa saanut taas kepulaisen Matti Vanhasen hallitus, jossa demarit ja kepu tekevät vastahakoisesti yhteistyötä. Yleisiksi vitsien kohteiksi jaksoissa nousevat niin kokoomuksen Ville Itälän turkulaisuus, Sauli Niinistön tupakka- ja rullaluisteluriippuvuus kuin kristillisdemari Päivi Räsäsen kiihkouskokin.

En ole ikinä ollut tavattoman kiinnostunut politiikasta enkä ole näin ollen paljoa sitä jaksanut lueskella. Joten kun nyt päätin vihdoinkin ensimmäistä kertaa vilkaista tätä sarjaa Yle Areenasta, otin hyvin varauksellisen lähestymistavan, sillä uskoin, etten ymmärtäisi oman aikansa poliitikoista ja poliittisista aiheista läheskään niin paljoa, että tajuaisin nauraa tai edes huvittua tälle.

Mutta yllättäen Itse valtiaat osoittautuikin parhaimmillaan jopa vallan hauskaksi ja näppäräksi satiiriksi, jonka toimivuus vaihtelee radikaalisti yleensä aina sen mukaan, miten paljon kunkin jakson käsittelemistä aiheista olen perillä (esim. mitä vähemmän verojargonia, sen parempi). Kaksi selvää suosikkihahmoani poliitikkokatraasta ovat gorillamainen raivopää-demari Lipponen sekä lupsakka savolainen kepulaismies Seppo Kääriäinen. Tykkään myös jo harmillisesti kolmannella kaudella vain pikkuruisiin sivuosiin siirretystä, erinomaisen hillittömästi imitoidusta Niinistöstä. Sarjan mahdollisesti hauskin vitsi tähän mennessä tuleekin juuri häneltä jaksossa Sponsoroitua politiikkaa, jossa hallitus ja oppositio vetävät sponsoritukensa hivenen övereiksi. Mitäs tokaisee Niinistö keskustan Esko Aholle Coca-Colan sponssaaman hallituksen puolelta? "Puolustusselonteko on aito asia. Näin sen ainakin meikäläinen...kokis."

Itse valtiaiden musikaalierikoisjaksoja en ole pahemmin jaksanut katsella, ne kun tuntuvat olevan liian irrallaan siitä poliittisesta satiirista ja luottavan vain siihen vitsiin, että poliitikkomme esittävät kunkin jakson edustaman leffagenren perinteisiä hahmoja. Parasta antia näissä ohjelmissa ovatkin mainion svengaavat, tunnetummista kappaleista varioidut laulut, joita kuuntelen nyt aina pitkillä automatkoilla.

Epätasaisen viihdearvonsa takia Itse valtiaat ei ole mikään klassikkosarja, mutta sille on kuitenkin annettava lisäpisteitä siitä, että se sai minut kiinnostumaan politiikasta huomattavasti aiempaa enemmän, kuten se on kuulemma tehnytkin jo monelle aikansa lapselle. Ehkä kiinnostukseni lepää nyt valtaosin sarjan poliitikoissa, jotka eivät enää järin relevantteja ole, mutta hei, alkuhan se sekin!

Ja ai että jos vain jatkaisivat vielä Itse valtiaita mutta moderneilla poliitikoilla!

Pisteet: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti