perjantai 13. tammikuuta 2023

60-luvun Jaappanimuumit

Tove Janssonin luomat rakastetut satuhahmot Muumit nousivat etenkin Japanissa aikanaan huippusuosioon, missä ne paistattelevat oikeastaan edelleen. Tämä toimi varmasti edellytyksenä sille, että maassa 90-luvun alussa valmistettu animaatiosarja Muumilaakson tarinoita valloitti niin monet sydämet ympäri maailman, mukaan lukien minun. Mutta oli aika, jolloin japanilaiset eivät vielä välttämättä ihan ymmärtäneet mainittua lähdemateriaalia, mistä saatiin hyvä esimerkki 60-70-lukujen vaihteessa, Mūmin-nimisen animesarjan muodossa.

Tässä lievästi sanoen omituisessa sarjassa väkivaltaa, syrjintää ja modernin maailman teknologiaa kaihtavat muumilaaksolaiset ovat vaihtuneet juopotteleviin, autoilla päristeleviin ja joka ainoassa jaksossa fyysistä/psyykkistä pahantekoa toisia kohtaan harjoittaviin umpimulkkuihin. Utelias ja empaattinen Muumipeikko on nyt pelkkä kiukutteleva ongelmalapsi, Pikku Myy tappaa(!) Muumilaakson piinaajaolion seipäällä, Muumipappa läpsii poikaansa pyllylle... Alla oleva video kertoo ohjelmasta oikeastaan kaiken.



Ei liene ihmettelemistä siinä, ettei Jansson tästä tykännyt.

Mūmin muistuttaa lähinnä jotain Robot Chicken-tyylistä härskiä parodiaa Muumeista. Sellaisena katsottuna tästä voi ehkä saada jonkinsorttista viihdearvoa irti. Mutta vain ehkä, sillä epäsympaattisessa piirrosjäljessäkin on kestämistä, puhumattakaan minua henkilökohtaisesti aina ärsyttäneestä japanilaisesta dubbaustyylistä, jossa etenkin lapsihahmojen tapauksessa täytyy vuorosanat kiljua ihan kurkun pohjasta.

Kaikesta huolimatta mieluummin silti tämä kuin vaikkapa venäläisten suorittama muumien raiskaus 80-luvulla. Vähältä piti, ettei ihan laatta lentänyt, kun näin sen hahmojen ulkomuodot. Siis katsokaa!

🤮

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti