lauantai 21. tammikuuta 2023

Muistoja James Bondin autokokoelma -lehdistä

Vaikka tätä blogia olenkin mainostanut lähinnä elokuva- sarja-, ja videopeliaiheisena, pistän tänne kuitenkin aina tasaisin väliajoin muutamia kirjallisuuteenkin liittyviä julkaisuja. Tässä nyt ensimmäinen.

Olennainen osa lapsuuteni aikaista James Bond-fanitusta olivat Bondin autokokoelma -lehdet, joiden mukana tuli aina pienoismalleja sarjasta tutuista ajokeista. Ei ainoastaan niitä tunnetuimpia kuten heittoistuimilla varustettua Aston Martin DB5:ta (niitä kokonaista kolme kappaletta!) ja sukeltavaa Lotus Espritia vaan myös joitain pahiksen butlerin parin minuutin ajan kuvissa vilahtavien Hispano-Suizien kaltaisia täystuntemattomuuksia (varsin erikoinen mutta ei tietenkään huono päätös). Kaikki 60 lehteä kaaroineen kaikkineen ostettiin vanhempien kera parin vuoden aikana lähiseudun vanhasta, nyttemmin puretusta S-Marketista ja ne ovat minulla edelleenkin tallella.

Silloin vaahtosammuttimen kokoisena ei itse lehtien sisältö tietenkään kiinnostanut piirun vertaa vaan heti piti päästä leikkimään uudella autolla. Niillä ei tietenkään periaatteessa olisi saanut leikkiä mutta arvatkaas kiinnostiko se kaltaistani pikkuautofriikkiä. Leikkien yhteydessä yksi jos toinenkin auto sai ajan mittaan varsin ikävääkin kohtelua. Siinä määrin, että ajan saatossa esim. niistä kolmesta DB5:sta meni kaksi kappaletta roskiin kun pyörät vaan irtoili! Sekin ärsytti aina kun joidenkin autojen etupyörät oli asennettu alun perin sivusuuntaan niin ettei niitä voinut kummemmin liikutella. Mitä pidemmälle keräily eteni, sitä enemmän alkoi loppujen lopuksi kiinnostaa uusissa julkaisuissa vain sen lehden viimeinen sivu, jossa kerrottiin mikä auto olisi seuraavana vuorossa.

Toisinaan uusia julkaisuja sai odottaa niin kauan, että tilanne kävi kaltaiselleni kärsimättömälle suorastaan tuskaiseksi. Nukahtaminenkin oli joskus vaikeaa sen takia! Kun sitten kerran joku lehti vihdoinkin tuli kaupassa vastaan, olin niin riemuissani, että jopa juoksin sitä maksamatta kassan läpi näyttämään sitä äidille.

Mutta mitenkäs itse lehdet, joita nyttemmin olen alkanut enemmän lueskella. Ne pitävät sisällään siis mukana tulleen kulkupelin esittelyä, aiheena olevasta elokuvasta tuttujen stunt-kohtausten toteutustietoja ja lopussa aina pientä triviaa kustakin elokuvasta. Lehtien toisella puolella saa myös aina ihastella virtaviivaisia mallinnoksia elokuvien upeista aikalaisjulisteista. Mainion viihdyttävää luettavaa siis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti