lauantai 28. tammikuuta 2023

Darkman (1990)


Asianajaja Julie Hastings saa käsiinsä kiinteistöfirmansa dokumentteja, jotka viittaavat sen isopomon Louis Strack Jr:n lahjoneen kaavoituskomission jäseniä. Epäillen, että dokumentit sijaitsevat Julien poikaystävän, tiedemies Peyton Westlaken labrassa, mies lähettää gangsterilaumansa noutamaan ne. Paikka poltetaan Peyton mukanaan, mutta hänpä ei kuolekaan vaan menettää vain kasvonsa ja tuntoaistinsa. Kehittämänsä keinoihoa luova laite apunaan Peyton starttaa kostoretkensä...


Sam Raimin Darkman lienee niitä harvoja supersankarielokuvia, jotka eivät perustu mihinkään valmiiseen sarjakuvaan vaan ovat täysin käsikirjoittajien omaa jälkeä. Anyway, tässä on vähän samaa vikaa kuin vuosikymmen myöhemmin ilmestyneessä Daredevil-supersankaroinnissa eli on enimmän aikaa kovin väkinäisen vakavahenkinen ja lohduton arpisieluisen arpinaaman kujanjuoksu, joka on loppujen lopuksi vain väärällä tavalla epämiellyttävää seurattavaa. Lieneekö tämä luonnollisuuden puute syynä myös siihen, miksi päätähti Liam Neeson näyttelee ihan kammottavan jäykästi? Ainakin sinä normaalina tiedemiehenä esiintyessään.

No, loppupuolella on sentään ihan riittävän viihdyttävää ja näyttävästi toteutettua toimintaa tarjolla, mitä nyt tietenkin kätyriukkojen normaaliakin kehnompi ampumataito pistää kovin silmään. Ai niin ja se oli myös aika hupaisa kohta, jossa Darkman on lavastanut yhden Strackin kätyrin petturiksi, joka pakenisi esimiestensä rahat mukanaan Rioon. Kun mies löydetään, hänelle toivotetaan hyvää lentomatkaa, joka kuitenkin on matka kerrostalohuoneistonsa ikkunasta ulos kadulle!

Onneksi Raimi petrasi tästä huomattavasti noin kymmenisen vuotta myöhemmin omilla Spider-Man -filmatisoinneillaan...

Pisteet: 2/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti