tiistai 7. helmikuuta 2023

Leprechaun (1993)


Tory Redding muuttaa isänsä kanssa asumaan hylättyyn pohjoisdakotalaiseen maalaistaloon, tietämättä yhtään sen historiaa: kymmenen vuotta sitten taloa asuttanut O'Gradyn isäntä oli joutunut irlantilaisen taruolennon Leprechaunin hyökkäyksen kohteeksi anastettuaan tämän rakkaat kultarahat. Mies sai teljettyä kummajaisen laatikkoon, mutta kokemansa halvauksen seurauksena ei ehtinyt tappaa tätä. Nyt Leprechaun vapautuu ja vannoo löytävänsä isännän kätkemät rahat, tavalla tai toisella.

Kauhuhuttu Leprechaun kuuluu niihin elokuviin, joiden tuntuu olevan todella vaikea päättää kohderyhmäänsä. Nuorempaa yleisöä ollaan ainakin kosiskeltu kaiken maailman haukotuttavilla hömppähahmoilla, jopa slapstick-ulottuvuuksiin kohoavalla toiminnalla sekä tuon Leprechaun-hirvityksen juustoisella vitsailulla kohtauksesta toiseen, mutta siellä välissä tulee sitten aina vastaan useitakin selvästi aikuisille sallitumpia verisiä väkivaltaryöpytyksiä, mistä se pollarin silmän päästä repäisy toimikoon sinä...no, silmiinpistävimpänä (XD) esimerkkinä. Oikeastaan koko elokuva menee tuon yhden mutta pahasti meiningistä erkaannuttavan häiriötekijän seurauksena kaikessa vikaan.

Warwick Davis vetäisee Leprechaunin roolinsa kyllä sinänsä sopivan energisesti ja todella näkyy, että näyttelijällä on ollut roolissaan hauskaa, mutta pääasiassa leffan sekavan yleisilmeen vuoksi ei hän saa missään kohtaa tilaa tehdä sitä todellista vaikutusta. Hahmostaan puheen ollen, Leprechaunin taikavoimaiset kyvyt teleporttailuja ja esineiden liikuttamisia myöten tuntuvat tulevan esille tässä vain sen mukaan, miten ne käsikirjoittajille sopivat kuhunkin kohtaukseen, ts. kaikki logiikka ja yhdenmukaisuus unohtuu tässäkin tapauksessa sen siliän tien. Muutama kohtuullinen vauhtituokio ja "practical effect" loppukliimaksin yhteydessä ei nekään pelasta enää mitään tässä pölvästelyssä.

Ai niin, kuten kaikki tämän leffan nähneet miltei aina mainitsevatkin, tuleva Frendit-tähti Jennifer Aniston esittää sitä Leprechaunin keskeisintä kummittelun kohdetta.

Pisteet: 1/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti