sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Legoanimaatiot ja HOViNET Team


Legoanimaatiot olivat minulle pienenä kuuminta kamaa ikinä. Alkuun katselin YouTubesta englanninkielisiä legovideoita. Kielimuuri ei mitään haitannut, sillä pelkkä aikansa lempilelujeni näkeminen liikkuvina hahmoina riitti vallan hyvin viihdyttämään. Fanitus sen kuin avartui kun sitten selvisi, että kotimaassakin on vastaavia animaatioita harrastettu. Suomalaisista animaattoreista yhdeksi suosikeistani lävähti saman tien savolaisten Kortelaisen veljesten perustama HOViNET Team, kiitos tiimin muihin harrastelijoihin verrattuna poikkeuksellisen valtaisa panostus teknisiin, lavastuksellisiin yms. ansioihin, mitkä todella edesauttoivat sellaisen toismaailmallisen mielikuvan tuottamisessa. Ei sitä tietenkään ikinä unohtanut katsovansa legoanimaatiota.

Legoanimaatiot, niin ulkomaiset kuin kotimaiset, ovat kestäneet aikaa erinomaisen hyvin, niin myös HOViNETin tapauksessa. Tiimin nostalgisiksi muuttuneet tekeleet rullaavat sujuvasti ja ovat täynnä mielikuvitusta. Jos jotain heikkouksia väkisillä hakee niin ryhmällä on toki monien muiden animaattoreiden tavoin tapana laittaa legoukot ilmaisemaan tunteitaan halvasti vain psykoottisella käsien vispauksella, mutta toisin kuin vaikkapa elokuvansa KastleVania 4:n tapauksessa, videoidensa muun sisällön viihdearvo peittoaa ongelman. Mainitusta elokuvasta joskus toiste enemmän.

Yksi asia mitä en HOViNETin videoissa ole ikinä tajunnut on tiimin perinne pistää hahmot puhumaan suomen sijaan jotain ihan muita kieliä kuten ruotsia ja japania. Erikoista ratkaisua erikoistaa se, kuinka Kortelaiset selvästi itse vaikka sitä ruotsia videoissa puhuvat! Luottavatko he sitten enemmän ruotsinkieliseen dubbaukseensa kuin suomalaiseen vai liekö kyseessä sitten joku taiteellinen tyylisuunta? Vaiko kaappiruotsalaisuus?

Tässä vielä muutama suosikkini HOViNETin animaatioista:

Tribute to 007 (2007)
Vuonna 2007 tiimi juhlisti James Bond -elokuvasarjan 45-vuotisjuhlaa tekemällä täysin tietokonetehosteilla pienen legotribuutin kaikista siihen mennessä ilmestyneistä 21. elokuvasta. Kaltaiseni Bond-fanin herkkupala, etenkin jokaisen elokuvan tunnetuimpien tapahtumien uskollinen rekonstruointi miellyttää.

007 The Man Who Killed Me Once (2004)

Toinen Bond-aiheinen animaatio. 30-minuuttinen agenttiseikkailu, jossa Jam...eikun siis, Lemes Gond saa vastaansa vanhan vihollisensa Francisco Sca...kröhöm, Xaramagnan. Sopivan vauhdikas eikä itseään turhan vakavasti ottava lyhäri, joka hupaisan häpeilemättömästi pistää Bondin kanssa samaan pakettiin myös Star Wars- ja Terminator-aineksia. Hyvä esimerkki myös HOViNETin toisesta suosikkitempauksesta videoissaan: lukuisista neljännen seinän rikkomismomenteista.

Seppo The Smoke Gubbe (2005)
Tupakoinnin niin fyysisistä, psyykkisistä kuin sosiaalisistakin vaaroista valistava video, joka kertoo ketjupolttaja Seppo Suomelan traagisen elämäntarinan. Tärkeästä aiheesta kertova ja mukavan visuaalista kerrontaa hyödyntävä pätkä, minkä voisi sanoa olevan myös parhaimpia alkoholi/tupakointi-valistusfilmejä mitä olen nähnyt (olisivat näyttäneet tämän alakoulun itseääntoistavilla Koulutus elämään-tunneilla!).

Erityismaininta vielä tiimin mainiolle miten animaatio tehdään-tutoriaalivideolle vuodelta 2008, mikä toimi hyvänä oppimateriaalina meikän omalle lyhyelle legoanimaatioharrastukselle aikanaan.

Toisista seuraamistani kotimaisista animaatiotiimeistä kirjoitan myöhemmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti